lunes, 8 de junio de 2015

Música. Ball tradicional català: Les havaneres

Les havaneres són unes cançons populars relacionades amb el mar. Es van crear a Cuba al segle XIX, i només les cantaven gent que hi havia viatjat, de mar principalment, com per exemple mariners o pescadors. Aquestes cançons han arribat a casi tota part de Catalunya i  moltes d'aquestes fan referència al passat. Més aviat es defineixen càntics alegres i recordant una època bona del passat en la que Catalunya cantava a la colònia d'ultramar.

Principalment aquestes cançons parlen de amors i desamors, del mar i del rom cremat. No ha estat un fet únic només a Catalunya sinó que també es va escampar per tot l'Estat, gràcies a això, juntament amb que a Cuba es parlava l'espanyol, es van crear havaneres en castellà.
A Catalunya han arribat a molts llocs costaners ja que arribaren gràcies a navegants.
Els cantants d'havaneres no sorgeixen així per què si, sinó que més aviat els principals cantautors són els pescadors. Al voltant dels anys 50, els pescadors que no podien sortir a la mar per culpa del mal temps i es quedaven a port, feien festa i cantaven fins molt tard.
Les havaneres encara que no ho sembli, també poden estar dins de la música clàssica. Un dels exemples més famós és el primer acte de l'òpera de "Carmen" de Georges Bizet que va compondre aquesta peça només retocant la havanera "El Arreglito".
Dos de les més famoses havaneres de Catalunya són:
-La bella Lola
-El meu avi
Un dels llocs més importants en que es canten les havaneres són a Calella de Palafrugell ja que al 1966 un conjunt de pescadors van cantar en una taverna, i al tenir tant d'èxit s'ha anat repetint cada any.

Havaneres a Calella de Palafrugell
Fotografia: Marc Castellet Puig 
Imatge extreta d'aquesta pàgina

Jo, principalment penso que les havaneres són un bon estil de música per la gent que li agradi. Estàn molt relacionades amb el tema del mar, ja que als seus origens els únics que els cantaven eren els mariners, encara que més tard hi hagués més persones. Una altra de les raons són que molta part de les lletres de les havaneres són relacionades amb el mar.

Informació extreta d'aquestes dos webs.



No hay comentarios:

Publicar un comentario